2017. január 11., szerda

A jó rendőr tízparancsolata

pixabay.com
Érdekes írásra bukkantam Rédey egyik művében, A rendőri szolgálat vezérfonala c. 1916-ban kiadott kötetben. Az Előbeszédben, ahogy Rédey nevezi, azt írja, hogy az őrszemélyzet okulására és oktatására írta a könyvet, amely "azonban - nem rendszeres tankönyv", véleménye szerint más is érhet belőle. Maga a könyv a rendőri szolgálatnak csak az általános tanításait tartalmazza, és csak ott bocsátkozik részletekbe, ahol a könnyebb és biztosabb megértés azt kívánatossá teszi.

A könyv címét Rédey saját megfogalmazása szerint a rendőri irodalom hagyományaiból vette - egészen pontosan Kedvessy György a Közrendészet vezérfonala című könyvéből (Pest, 1872), amit úgy jellemez, mint a szerző "ma már persze csak irodalomtörténeti becscsel bíró, első magyar rendőrségi oktató szakkönyve".

A könyv célja, hogy "vezérfonala legyen a jó közszellemben nevelődő rendőrnek szolgálata egész vonalán". Legfőbb tanítása, "hogy a józan ész, a lelkiismeretes kötelességtudás és a becsületes egyenesség vezéreljék minden útjában a rendőrt, ha - jó rendőr akar lenni".

Szóval, ebben a kötetben szerepel a jó rendőr tízparancsolata is, ami a következő lenne:
  1. Légy hű és kötelességtudó.
  2. Légy erős.
  3. Légy józan és mértékletes.
  4. Légy szorgalmas.
  5. Légy tapintatos.
  6. Légy lelkiismeretes.
  7. Ne légy részrehajló.
  8. Légy emberséges.
  9. Ne légy túlérzékeny.
  10. Légy talpig ember.
Ha érdekelne a könyv, erről lenne szó:
Rédey Miklós: A rendőri szolgálat vezérfonala. - Budapest: Pátria Ny., 1916. - IV, 126 p. ; 22 cm. - (A Magyar Királyi Belügyminisztérium felügyelete alatt álló rendőrségi szaktanfolyamok kiadványai) - lásd az OSZK katalógusában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése